Onderhoud

Goed je meubelen onderhouden is erg belangrijk. Meubelen die goed onderhouden worden, gaan veel langer mee en behouden langer hun originele uitstraling. Dit geldt voor meubels die puur decoratief zijn of zowel een functioneel. Een zorgvuldige reiniging en onderhoud van de stof is zeer van belang. Daarmee moet rekening worden gehouden met een paar basisregels, zoals de meubelen niet te dicht bij een warmtebron plaatsen en bij voorkeur het liefst niet in direct zonlicht. Uiteraard moet er ook altijd eens in de week even een doekje of de stofzuiger langs.

Marmer

Marmer leeft omdat het een poreuze natuursteen is. Je krijgt er makkelijk vlekken en kringen in. Dat willen we natuurlijk zo goed mogelijk proberen te vermijden. Een groot voordeel van marmer is dat het een leven mee gaat. Helaas is marmer wel erg gevoelig voor zure vloeistoffen. Dit komt omdat het zuur de kalk aantast waaruit het marmer bestaat. We raden daarom aan om leuke onderzetter te gebruiken voor onder de glazen en kopjes.  

Het reinigen van marmer kunt u het beste doen met lauw water, een zachte doek en een klein beetje afwasmiddel. Gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen. Het marmer is hier niet tegen bestand en zal voor ernstige beschadigingen zorgen, daarnaast wordt het ook zeer afgeraden om met een schuursponsje aan de slag te gaan. Dit zal voor flinke krassen zorgen. 

Zijn er helaas toch vlekken ontstaan? Dan is het belangrijkst dat je meteen opspringt van je heerlijk bank/stoel en de vlek niet laat intrekken.  

Stappenplan voor het verwijderen van vlekken: 

 1. Maak de vlek nat met water. 
 2. Maak een mixje van schoon water en zuiveringszout. 
 3. Bedek de vlek met dit mixje, en dek het af met een stuk plastic of verhoudfolie. 
 4. Laat dit minimaal 24 uur intrekken en verwijder het vervolgens met een natte doek. 
 5. Droog goed na met een natte doek of zeem. 
Adore stof  

Deze textielsoort bestaat uit zachte, kleine opstaande vezels. Door het licht inval in deze vezels ontstaat er een speels en luxe effect. De adore stof bestaat uit 100% polyester, en is daarom goed te onderhouden. De stof kan goed tegen zonlicht, kreukt niet en is goed te reinigen.  

Adore is een erg onderhoudsvriendelijke stof. Uiteraard is het belangrijk om de stof goed te onderhouden zodat de staat van de stof zo lang mogelijk als nieuw lijkt. Hiervoor hebben we een aantal tips:  

 • Stofzuig de stof eens in de week met een meubelmondstuk. Voorkom dat er zanddeeltjes in de stof komen, hierdoor kan de stof sneller slijten.  
 • Let op met jeanskleding en jeansstoffen, dit geeft een schurend effect en laat ook de stof sneller slijten. 
 • Plaats het meubel niet te dichtbij een warmtebron, zoals een kachel of een radiator om verschroeiing te voorkomen.  
 • Schud regelmatig de kussens op om doorzakking te voorkomen. 
 • Laat het liefst geen huisdieren op het meubel. 

Om vlekken te reinigingen is het belangrijk om eerst de stof droog te deppen, het is belangrijk om niet te vegen want dan duw je het letterlijk de stof in. De kans dat je het er dan niet meer uit krijgt wordt groter. Daarna schoonmaken met een vochtig doek. Indien de vloeistof niet meteen wordt afgenomen kan het in de stof trekken, zorg dus dat je er snel bij bent.  

Leder

Leder is een natuurlijk materiaal. Ondanks dat alleen de beste huiden worden gebruikt voor meubelen, kan het zijn dat je ergens nog littekens terug vindt. Dit is de natuurlijke charme van leder en maakt je meubel stuk geheel uniek. Hierin onderscheidt echt leder van kunstproducten. Elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken.  

Leder is onderhoudsarm maar uiteraard niet onderhoudsvrij. Om zo lang mogelijk en optimaal te kunnen en blijven genieten willen wij graag een paar tips meegeven: 

 • Let op met jeanskleding en jeansstoffen, dit geeft een schurend effect en laat ook de stof sneller slijten. 
 • Plaats het meubel niet te dichtbij een warmtebron, zoals een kachel of een radiator om verschroeiing te voorkomen.  
 • Laat het liefst geen huisdieren op het meubel. 
 • Hard wrijven moet bij alle leersoorten voorkomen worden. 
 • Plaats het meubel het liefst niet in direct zonlicht. 

 

Leder is redelijk makkelijk in onderhoud. Met een vochtige doek kom je al een heel eind. Het is wel belangrijk dat de doek vrij is van zeep en wij raden aan om gedestilleerd water te gebruiken. Let wel op dat de doek enkel dient om het stof op te nemen en niet om het leder vochtig te maken. 

Daarnaast heeft leder twee keer in het jaar een intensieve behandeling nodig. Hiervoor bieden wij u pakketten om het leder te onderhouden. Zodra u hiervoor niet de goeden producten gebruikt kunnen er vlekken en in verloop van tijd zelfs kleine scheurtjes ontstaan. 

Textiel

Als er een mooi stoffen meubel wordt aangeschaft wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat in zijn originele staat. Hiervoor willen wij u graag ons onderhoudspakket adviseren van All In-House. Deze behandeling vormt een bescherm laag op en in de vezel van de stof. Het is als het ware een soort scheelt. Vloeistoffen en/of etenswaren trekken hierdoor niet in de stof maar blijven erop liggen, hierdoor is het goed te verwijderen. 

Mocht er gemorst worden raden wij aan om dit met een lepeltje te verwijderen. Werk vanaf de buitenrand naar binnen toe, let hierbij op dat de substantie niet in de stof wordt gedrukt. Bij vochtige vlekken is het belangrijk om deze droog te deppen met een tissue, vooral niet wrijven. Daarna kunt u de vlek bevochtigen met lauw water met zout (50 gr. Op 1 ltr), of met de textiel cleaner.  

Daarnaast geven we u graag nog een aantal belangrijke tips mee die helpen om optimaal te kunnen en blijven genieten van uw meubelstuk: 

 • Stofzuig de stof eens in de week met een meubelmondstuk. Voorkom dat er zanddeeltjes in de stof komen, hierdoor kan de stof sneller slijten.  
 • Let op met jeanskleding en jeansstoffen, dit geeft een schurend effect en laat ook de stof sneller slijten. 
 • Plaats het meubel niet te dichtbij een warmtebron, zoals een kachel of een radiator om verschroeiing te voorkomen.  
 • Schud regelmatig de kussens op om doorzakking te voorkomen. 
 • Laat het liefst geen huisdieren op het meubel. 
 • Wollig kussens en fleeceplaids kunnen ervoor zorgen dat de stof sneller gaat pillen, wij raden aan om daar mee uit te kijken. 
 • Plaats het meubel het liefst niet in direct zonlicht. 
Hout

Hout is een prachtig natuurproduct dat ideaal te verwerken is tot een mooi meubel stuk. Echter vraagt hout wel om onderhoud, maar zolang je dit met de juiste producten doet kun je  

er het langst van genieten. Hiervoor raden wij u een pakket aan van All In-House. Hiermee krijgt de tafel een goede beschermlaag en is het makkelijker in onderhoud. 

Bij een onbehandelde tafel trekken alle vloeistoffen erin, daarom is het erg belangrijk om hout te behandelen. Ook dan is het nog altijd belangrijk om goed op te letten. Wees er snel bij als er een vloeistof op de tafel komt. Met een licht vochtig doekje is dit te verwijderen. 

 Verder willen wij u een aantal tips geven om optimaal te kunnen en blijven genieten van uw houten meubelstuk: 

 • Hout is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op zijn omgeving 
 • Hout zal na verloop altijd iets nakleuren, verplaats daarom regelmatig accessoires. 
 • Plaats het hout het liefst niet in direct zonlicht. 
 • Leg een aantal leuke onderzetters neer om te gebruiken voor onder de glazen en kopjes. 
 • Plaats het hout niet te dichtbij een warmtebron, zoals een kachel of een radiator om verschroeiing te voorkomen 
All-in house 

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Maar we snappen natuurlijk dat het niet altijd voorkomen kan worden. Wij adviseren daarom bij aankoop van een nieuw meubelstuk een All In-House pakket. Hiervoor schaft u een pakket aan per zit gedeelte met de juiste  

onderhouds producten voor het materiaal. Verder houdt dit in dat er 5 jaar product garantie is inclusief een aanvullende vlekkenservice. Mocht er per ongeluk een glas rode wijn over uw bank heen gaan dan komen de servicemedewerkers het aan huis bekijken en lossen het probleem verder op zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.  

Wat mag u verwachten bij deze service: 

-Verwijderen van overmachtige pillen bij textiel. 

-Opspannen van bekleding als deze overmatig is gaan rimpelen of plooien. 

-Aanspannen van singelbanden. 

-Verstevigen en/of opvullen van vaste zittingen als deze overmatig zijn gaan inzakken. 

-Repareren van losgeraakte stiknaden. 

-Herstellen of vervangen van binnenvering. 

-Herstellen van bedieningsmechanieken. (indien van toepassing) 

-Vastzetten van losgeraakte verbindingen. 

-Verhelpen van piep- en kraakgeluiden. 

-Verstevigen en/of opvullen van losse kussens. 

-Vastzetten van losgeraakte knopen. 

-vastzetten van losse verenclips. 

By-Eve

Ook deze prachtig lampen van By-Eve vragen om onderhoud. Wellicht niet het leukste klusje maar wel van belang. Er is niet veel voor nodig, maar het is belangrijk om te weten wat je wel en niet kan gebruiken. Tijdens het schoonmaken is het natuurlijk de bedoeling dat de lampen er beter uitkomen en niet slechter. 

Om de lampen af te stoffen raden wij een zachte stofdoek aan of een plumeau. Hierbij is de kans heel klein of krasjes of andere beschadigen. Doe dit uiteraard voorzichtig en zorgvuldig. Gebruik hier uiteraard geen borstel of een stofzuiger voor. 

Eens in de zoveel tijd hebben de lampen een grote schoonmaak nodig. Deze glazen lampen kun je het beste onder de kraan schoonmaken met heel klein beetje dreft. Te veel schoonmaakmiddel kan het glas aantasten. Gebruik hiervoor altijd lauw water. Bij gebruik van heel koud of heel warm water wordt het tempratuur verschil te groot waardoor het glas kan schrikken en dus breken. 

Daarnaast raden we altijd aan om eerst even een klein stukje te testen, puur voor de zekerheid, om de kijken hoe het glas reageert.

Plooivorming meubels 

Bij alle stoffen ontstaat door gebruik plooivorming, het inklinken van zit- en rugkussens. Dit is een productgebonden eigenschap.

Losse kussen zullen na verloop van tijd inklinken (verlies van conform). Belangrijk is dat je je kussen regelmatig opklopt en de kussens onderling wisselt ter voorkoming van een onregelmatige slijtage en verlies van zitconform. Inklinken van kussens is een product gebonden eigenschap. Het regelmatig wisselen van zitplaats verlengt de levensduur van je meubel.

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam en/of textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kan je het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die ‘pillen’.

TIP
 1. Verwijder regelmatig huisstof op de bank door middel van een juiste kopstuk op de stofzuiger te zeggen en voorzichtig de bank te reinigen.
 2. Huisdieren zijn een grote factor van het ontstaan van pillen. Huisdieren hebben van zichzelf een vette huid en vacht wat afgeeft op de bank. Laat huisdieren daarom ook niet toe op uw meubels.
 3. Houdt je luchtvochtigheid op peil. Zo voorkom je dat synthetische materialen statisch worden en bv haren , (huis)stof en andere vezels in je bank trekken. Deze gaan klikken en zo ontstaan pillingbolletjes.
×